Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
logo ypaat

Υποδίκτυο ΟΤΔ

Το Υποδίκτυο των Ομάδων Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD αποτελούν οι ΟΤΔ που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων (CLLD/ΤΑΠΤΟΚ).

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου συγκροτείται το Υποδίκτυο Ομάδων Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD (υπ’ αριθμ. 2054/19-8-2016 Απόφαση Γενικού Γραμματέα «Σύσταση του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου οι οποίες έχουν επιλεγεί LINK Απόφαση έγκρισης ΟΤΔ στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων (CLLD/ΤΑΠΤΟΚ).
Οι εκπρόσωποι (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) για το Υποδίκτυο των ΟΤΔ έχουν ορισθεί σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 176/23-1-2017 εγγράφου της ΕΥΔ ΠΑΑ με θέμα «Ορισμός εκπροσώπων των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).

Το Υποδίκτυο των ΟΤΔ έχει ως κύριο στόχο τη δικτύωση και διασύνδεση των ΟΤΔ, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα εφαρμογής των τοπικών προγραμμάτων μέσω της συνεχούς επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων.

Πιο συγκεκριμένα, το Υποδίκτυο ΟΤΔ αναμένεται να συμβάλλει:

  • στην επίλυση κοινών προβλημάτων και θεμάτων,
  • στον εντοπισμό των αναγκών όσον αφορά σε θέματα κατάρτισης,
  • στην κατάδειξη και διάχυση αξιόλογων πρακτικών,
  • στην προώθηση και υποστήριξη της διατοπικής και διακρατικής συνεργασίας,
  • στην απλοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων.

Μέσω του Υποδικτύου ΟΤΔ διευκολύνεται η διαδικασία εκπροσώπησης στα όργανα που θεσπίζουν την οργανωτική δομή τόσο του ΕΑΔ όσο και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΔΑΑ), όπου δίνεται η δυνατότητα να προτείνονται και να προωθούνται σχετικά θέματα των ΟΤΔ.

Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Τοπικής Δράσης συμμετέχουν με εκπροσώπους τους:

Στο Σχέδιο Δράσης του ΕΑΔ προβλέπεται η Προτεραιότητα 3 «Κατάρτιση και δικτύωση των Ομάδων Τοπικής Δράσης και άλλων εμπλεκόμενων στη διαχείριση και εφαρμογή του ΠΑΑ, όπως και παροχή τεχνικής βοήθειας για έργα διατοπικών και διακρατικών συνεργασιών καθώς και διευκόλυνση στο Μέτρο της Συνεργασίας» με κύριους ωφελούμενους τις ΟΤΔ.

Η Προτεραιότητα 3 στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας των ΟΤΔ μέσω κατάρτισης και ενδυνάμωσης της δικτύωσης των ΟΤΔ για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και εφαρμογή της τοπικής στρατηγικής, αλλά και πιο εξειδικευμένα για την υποστήριξη έργων συνεργασιών, είτε διατοπικών, είτε διακρατικών, όσον αφορά στη διευκόλυνση για εύρεση εταίρων και στην υποστήριξη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των συνεργασιών. Το Υποδίκτυο ΟΤΔ θα συμβάλλει στον εντοπισμό των αναγκών όσον αφορά στα θέματα κατάρτισης, στην προώθηση και υποστήριξη της διατοπικής και διακρατικής συνεργασίας και θα προτείνει τρόπους απλοποίησης διαδικασιών και συστήματος υλοποίησης.

Για την ενεργοποίηση του Υποδικτύου των ΟΤΔ δημιουργήθηκε Ομάδα Εργασίας η οποία αποτελείται από 4 ΟΤΔ που εκπροσωπούν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες Περιφερειών της χώρας:

  • 1 ΟΤΔ για τις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου
  • 1 ΟΤΔ για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας
  • 1 ΟΤΔ για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής
  • 1 ΟΤΔ για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας

Η Ομάδα εργασίας σε συνεργασία με τη Μονάδα Δικτύωσης & Δημοσιότητας συστήθηκε προκειμένου:

  • να προετοιμαστεί η 1η συνάντηση του Υποδικτύου των ΟΤΔ και να καταγραφούν οι ανάγκες των ΟΤΔ στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων και δραστηριοτήτων του Σχεδίου Δράσης του ΕΑΔ.
  • να υποβληθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση από τις ΟΤΔ για το πλαίσιο λειτουργίας του Υποδικτύου των ΟΤΔ (π.χ. Συντονιστική Επιτροπή, Κανονισμός Λειτουργίας, συμμετοχικές διαδικασίες, κώδικας δεοντολογίας κ.λπ.)